Naturvägledning

Naturen och integrationen Språk & “kulturkrokar” i naturen

Seminarium 17 september och utbildning 18-19 september 2019

Efterfrågan är stor, många vill att vi ska komma ut i landet och berätta om vårt arbete – Nu bjuder vi in er till Örebro.

Välkommen till ett seminarium som handlar om hur vi i Örebro län jobbar med natur- och kulturguidningar på olika språk, med efterföljande utbildning på två dagar för er som vill fördjupa er.

För mer info: 17-19 sep 2019 Naturen och integrationen

Till anmälan senast 9 sep till studieframjandet.se

Läs mer här: 17-19 sep 2019 Naturen och integrationen1

 

Tidigare aktiviteter och inlägg

  utbildning grunden naturguide 9-10 mars 2019

   

 

Vill du också komma ut i den svenska naturen och kanske bli naturvägledare/guide så att fler kan upptäcka våra fina natur?

Tycker du om att vara ute i naturen, vill dela med dig av dina kunskaper och kan fler språk än svenska? Nu erbjuder vi en utbildning för dig som vill prova på att bli naturguide. Antonios Hanna och Adil Sadiku, som utbildat sig till naturguider genom ett tidigare projekt och är anställda som naturvägledare i Örebro kommun kommer att leda utbildningarna tillsammans med Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen.

Nu erbjuder vi två tredagars utbildningar en i Örebro och en i Kopparberg.

Örebro start 30 auguste. Läs mer: aug.sepÖrebro2018

Koppasberg start 20 september. Läs mer: info utb Ljusnarsberg 2018 naturvägledning

 

Anmäl dig här

 

 

Vill du också komma ut i den svenska naturen och kanske bli naturvägledare/guide så att fler kan upptäcka våra fina natur?

Tycker du om att vara ute i naturen, vill dela med dig av dina kunskaper och kan fler språk än svenska? Nu erbjuder vi en utbildning för dig som vill prova på att bli naturguide. Antonios Hanna och Adil Sadiku, som utbildat sig till naturguider genom ett tidigare projekt och är anställda som naturvägledare i Örebro kommun kommer att leda utbildningarna tillsammans med Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen.

Nu erbjuder vi två tredagars utbildningar en i Karlskoga och en i Nora.


Läs mer:

Utbildning Karlskoga 2018 start 25 maj

Utbildning Nora 2018 start 11 juni

 

 

 

 

 

Har du frågor så hör av dig till oss.
Adil: adil.a.sadiku@orebro.se 076-496 81 91
Antonios: antanios.hanna@orebro.se 072-036 56 49
Kajsa: kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se 072-546 01 06

 

 

 

Språka mellan tallarna

Det har arrangerats språkcaféer på bibliotek och andra platser inomhus där nyanlända och nysvenskar träffar andra kommuninnevånare för att träna svenska. Nu är det dags för språkturer i naturen, så vi har startat ”Språka mellan tallarna”, för alla som gillar att vara ute och promenera, titta på fåglar och växter, plocka bär och svamp eller bara njuta utomhus.

Vi ser behov av mötesplatser för svensktalande och invandrare utanför kommersiella verksamheter och i naturliga miljöer. Vi tror att det blir lättare att börja prata med varandra på en promenad eller under en aktivitet ute i naturen t.ex. plocka svamp, prova åka skidor osv.

Exempel på aktiviteter:

*Prova att vandra med snöskor i naturen.

*Nattvandring med lyktor i skogen.

*Prova skridskor och lära sig om isen.

*Kännedom om spår i naturen

*Grilla och allemansrätt

Välkommen med på våra aktiviteter och bidra till integration i din kommun.

Vi vill också komma i kontakt med personer och föreningar i kommunerna i Örebro län som vill/jobbar med språk kaféer, nyanlända, friluftsliv eller andra naturaktiviteter för att tillsammans skapa aktiviteter ute.

Onsdag 13 december Språka mellan tallarna. Då går vi ut tillsammans och fotografera i Varbergaskogen i kvällsljus/mörker. Samling kl 18.00 utanför Varberga bibliotek. Ta med ficklampa eller lykta och fika till brasmyset.

Tariq Nazari, projektledare ”Språka mellan tallarna” Naturskyddsföreningen Örebro län

kansli.orebro.varmland@naturskyddsforeningen.se Tel: 072-546 01 06

 

Vill du skänka eller få nya saker och hjälpa människor på flykt och skydda miljön?

Kom på vårt klädbyte lördag lördag 9 dec. Mer info klicka här Klädbytarträffen inbjudan dec 171.0

______________

 

Under hösten 2017 startade vi ett nytt guideprojekt

Regional utbildning för naturguider på flera språk

Tycker du om att vara ute i naturen,  vill dela med dig av dina kunskaper och kan fler språk än svenska?  Nu erbjuder vi en utbildning för dig som vill bli naturguide. Antonios Hanna och Adil Sadiku, som utbildat sig till naturguider genom ett tidigare projekt och är anställda som naturvägledare i Örebro kommun kommer att leda utbildningarna tillsam­mans med Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen. Första utbildningarna kommer att genomföras april och maj 2018.

Vill du också bli utflyktsledare/naturguide och bor i Örebro län?

Hör av dig till oss.

Adil adil.a.sadiku@orebro.se  076-496 81 91

Antonios antanios.hanna@orebro.se  072-036 56 49

Kajsa kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se  072-546 01 06

 

Under hösten startar vi ett nytt guideprojekt Regional utbildning för naturguider på flera språk.

Som en start på projektet vill vi tillsammans med Sydnärkes Folkhälsoteam bjuda in nyanlända, medlemmar i Naturskyddsföreningen och andra naturintresserade till naturaktiviteter ”språka mellan tallarna”. Under aktiviteterna hoppas vi att deltagarna ska hitta en språkvän.

Språka mellan tallarna

Det har arrangerats språkcaféer på bibliotek men nu är det dags för språkturer i naturen för oss som gillar att vara ute och promenera, titta på fåglar och växter, plocka bär och svamp eller bara njuta utomhus.

Nu arrangerar vi en kväll för dig som vill komma ut, träffa folk och kanske kan tänka dig att bli språkvän. Det är gratis och alla som vill får komma.

Bergaskogen i Fjugesta Lekeberg: tisdag 29 augusti. Karta till samlingsplatsen klicka här

Kumla sjöpark: onsdag 30 augusti Inbjudan språkvän Kumla aug 2017

Byggmarken Laxå: tisdag 5 september Inbjudan språkvän Laxå 5 sep 2017

Askersund: onsdag 6 september Inbjudan språkvän Askersund sep 2017

 

Om att bli Språkvän:

Att bli språkvän kan innebära en vän för livet, att du lär känna en person du aldrig annars skulle mött. Vi har tagit emot många flyktingar i Sydnärke och det är många som lever helt parallella liv, som vi aldrig möter. Nu har du en chans att få bli den kontakten med Sverige som många nyanlända längtar efter! Dessutom kan du lära dig mycket själv om vad just du tycker är intressant med andra kulturer, vare sig det är språk, natur, mat, musik, dans, religion, samhällsnormer, eller något helt annat. Du kommer inte att ångra dig. Du ger lite, men får så mycket tillbaka! I pro­jektet matchar vi personer utifrån deras intressen och önskemål, så ta med din nye vän ut i naturen – till något du ändå skulle göra. Projektet handlar om möten mellan människor och bygger på frivillighet, ömsesidighet och språkträning.

Du kan anmäla dig på din kommuns hemsida under fliken Språkvän. Eller kontakta oss på vår Facebook-sida ”Språkvän Sydnärke” så får du hjälp att anmäla dig.

Språkvän Sydnärke på Facebook.

https://www.facebook.com/sprakvan.flyktingguide.sydnarke/

Askersund: http://www.askersund.se/kommun-och-politik/flyktingmottagande/sprakvan-flyktingguide.html#.WZ1zTo9OLIU

Laxå: http://www.laxa.se/Leva-och-bo/Integration/Sprakvan-Flyktingguide.html

Lekeberg: http://lekeberg.se/omsorgochhjalp/invandringochintegration/sprakvanochflyktingguide.4.acc709b14d37e0919dacef4.html

Kumla: http://www.kumla.se/omsorg-och-hjalp/invandring-och-integration/sprakvan-flyktingguide.html

Fler akrtiviteter på gång:

Pershyttan, Nora: lördag 9 september

Fira kulturarvsdagen i Pershyttan.

Tillsammans skapar vi kulturmöten! Vill du praktisera svenska och lära dig mer om vår natur och kultur? Är du svensk och vill möta andra kulturer? Då ska du följa med! Vi besöker kulturreservatet Pershyttan i Nora och blir guidade i gruvan, hyttan och naturen omkring. Gratis buss avgår från Örebro kl. 10.00 eller Nora Torg 10.30 Anmälan krävs natur@hopajola.se 072-546 01 05. Begränsat antal platser.

Tysslingen, Örebro: lördag 30 september

Vi bygger drakar och pratar om rovfåglar. Traditionen att bygga drakar är stor i många kulturer. Vi lär av varandra och hoppas på många fina drakar i luften denna dag. Guider som pratar engelska, arabiska, syrianska, pashtu, dari, urdo/hindi, albanska och svenska finns på plats. Gratis buss avgår kl. 10.30 från Örebro, men måste förbokas hos natur@hopajola.se, 072-546 01 05

Regional utbildning för naturguider på flera språk

Örebro kommun, Naturskyddsföreningen Örebro län och Hopajola har blivit beviljade projektbidrag från LONA för att utbilda fler naturguider på olika språk. Det är ett flerårigt projekt och kommer att involvera de befintliga naturguiderna i länet samt de ideella krafterna som finns ute i föreningerna i kommunerna. Genom denna utbildningssatsning vill vi ta vara på deras kompetens och utbilda fler guider som kan olika språk ute i de andra kommunerna. Antonios Hanna och Adil Sadiku, som utbildat sig till naturguider genom ett tidigare projekt och är anställda som naturvägledare i Örebro kommun kommer att leda utbildningarna tillsammans med Kajsa Grebäck. Hör av dig om du vill vara med.

Orebro

Tillsammans med Örebro kommun guidar vi er in i natur- och kultur-reservaten i Örebro

Vi visar vägarna in i natur- och kulturreservaten. Vi berättar om dess historia och fantastiska natur som finns för oss alla, även om vi inte talar svenska. Vi vill dela med oss av vår glädje till och kunskaper om naturen på olika språk.

Läs mer: Inte bara på svenska guidar vi er till

Antanios Hanna (till höger)
(arabiska, syrianska och svenska)
076-496 81 91
antonios.hanna@orebro.se

Adil Sadiku (till vänster)
(albanska, engelska och svenska)
076-496 81 91
adil.sadiku@orebro.se

 

 

KajsaKajsa Grebäck
Verksamhetsutveklare
(svenska)
072-546 01 06
kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se

 

 

 


Exempel på tidigare aktiviteter:

Spännande natur och kultur i Karlslund: Den 5 mars 2016 klockan 14:00.

Spindelsafari i Oset och Rynningeviken: Den 7 april 2016 klockan 13:00

Barnvagnsnvandring i Oset och Rynningeviken: Den 10 maj 2016 klockan 11:00

Spännande natur guide i Karlslund: Den 19 juni klockan 13:30.

Karlslund Herrgård Guidningen:  Den 14 augusti 2016 klockan 13:30.

Varbergaskogen : Den 3 september 2016.

Varbergaskogen: Den 13 september 2016.

Markaskogen: Den 1 oktober 2016.