Naturupplevelser på flera språk

Under hösten startar vi ett nytt guideprojekt Regional utbildning för naturguider på flera språk.

Som en start på projektet vill vi tillsammans med Sydnärkes Folkhälsoteam bjuda in nyanlända, medlemmar i Naturskyddsföreningen och andra naturintresserade till naturaktiviteter ”språka mellan tallarna”. Under aktiviteterna hoppas vi att deltagarna ska hitta en språkvän.

Språka mellan tallarna

Det har arrangerats språkcaféer på bibliotek men nu är det dags för språkturer i naturen för oss som gillar att vara ute och promenera, titta på fåglar och växter, plocka bär och svamp eller bara njuta utomhus.

Nu arrangerar vi en kväll för dig som vill komma ut, träffa folk och kanske kan tänka dig att bli språkvän. Det är gratis och alla som vill får komma.

Bergaskogen i Fjugesta Lekeberg: tisdag 29 augusti. Karta till samlingsplatsen klicka här

Kumla sjöpark: onsdag 30 augusti Inbjudan språkvän Kumla aug 2017

Byggmarken Laxå: tisdag 5 september Inbjudan språkvän Laxå 5 sep 2017

Askersund: onsdag 6 september Inbjudan språkvän Askersund sep 2017

Om att bli Språkvän:

Att bli språkvän kan innebära en vän för livet, att du lär känna en person du aldrig annars skulle mött. Vi har tagit emot många flyktingar i Sydnärke och det är många som lever helt parallella liv, som vi aldrig möter. Nu har du en chans att få bli den kontakten med Sverige som många nyanlända längtar efter! Dessutom kan du lära dig mycket själv om vad just du tycker är intressant med andra kulturer, vare sig det är språk, natur, mat, musik, dans, religion, samhällsnormer, eller något helt annat. Du kommer inte att ångra dig. Du ger lite, men får så mycket tillbaka! I pro­jektet matchar vi personer utifrån deras intressen och önskemål, så ta med din nye vän ut i naturen – till något du ändå skulle göra. Projektet handlar om möten mellan människor och bygger på frivillighet, ömsesidighet och språkträning.

Du kan anmäla dig på din kommuns hemsida under fliken Språkvän. Eller kontakta oss på vår Facebook-sida ”Språkvän Sydnärke” så får du hjälp att anmäla dig.

Språkvän Sydnärke på Facebook.

Askersund: http://www.askersund.se/kommun-och-politik/flyktingmottagande/sprakvan-flyktingguide.html#.WZ1zTo9OLIU

Laxå: http://www.laxa.se/Leva-och-bo/Integration/Sprakvan-Flyktingguide.html

Lekeberg: http://lekeberg.se/omsorgochhjalp/invandringochintegration/sprakvanochflyktingguide.4.acc709b14d37e0919dacef4.html

Kumla: http://www.kumla.se/omsorg-och-hjalp/invandring-och-integration/sprakvan-flyktingguide.html

Fler akrtiviteter på gång:

Pershyttan, Nora: lördag 9 september

Fira kulturarvsdagen i Pershyttan.

Tillsammans skapar vi kulturmöten! Vill du praktisera svenska och lära dig mer om vår natur och kultur? Är du svensk och vill möta andra kulturer? Då ska du följa med! Vi besöker kulturreservatet Pershyttan i Nora och blir guidade i gruvan, hyttan och naturen omkring. Gratis buss avgår från Örebro kl. 10.00 eller Nora Torg 10.30 Anmälan krävs natur@hopajola.se 072-546 01 05. Begränsat antal platser.

Tysslingen, Örebro: lördag 30 september

Vi bygger drakar och pratar om rovfåglar. Traditionen att bygga drakar är stor i många kulturer. Vi lär av varandra och hoppas på många fina drakar i luften denna dag. Guider som pratar engelska, arabiska, syrianska, pashtu, dari, urdo/hindi, albanska och svenska finns på plats. Gratis buss avgår kl. 10.30 från Örebro, men måste förbokas hos natur@hopajola.se, 072-546 01 05

Regional utbildning för naturguider på flera språk

Örebro kommun, Naturskyddsföreningen Örebro län och Hopajola har blivit beviljade projektbidrag från LONA för att utbilda fler naturguider på olika språk. Det är ett flerårigt projekt och kommer att involvera de befintliga naturguiderna i länet samt de ideella krafterna som finns ute i föreningerna i kommunerna. Genom denna utbildningssatsning vill vi ta vara på deras kompetens och utbilda fler guider som kan olika språk ute i de andra kommunerna. Antonios Hanna och Adil Sadiku, som utbildat sig till naturguider genom ett tidigare projekt och är anställda som naturvägledare i Örebro kommun kommer att leda utbildningarna tillsammans med Kajsa Grebäck. Hör av dig om du vill vara med.

Orebro

Tillsammans med Örebro kommun guidar vi er in i natur- och kultur-reservaten i Örebro

Vi visar vägarna in i natur- och kulturreservaten. Vi berättar om dess historia och fantastiska natur som finns för oss alla, även om vi inte talar svenska. Vi vill dela med oss av vår glädje till och kunskaper om naturen på olika språk.

Läs mer: Inte bara på svenska guidar vi er till

Antanios Hanna (till höger)
(arabiska, syrianska och svenska)
antonios.hanna@orebro.se

Adil Sadiku (till vänster)
(albanska, engelska och svenska)
adil.sadiku@orebro.se

KajsaKajsa Grebäck
Verksamhetsutveklare
(svenska)
kajsa.greback@naturskyddsforeningen.se

Exempel på tidigare aktiviteter:

Spännande natur och kultur i Karlslund: Den 5 mars 2016 klockan 14:00.

Spindelsafari i Oset och Rynningeviken: Den 7 april 2016 klockan 13:00

Barnvagnsnvandring i Oset och Rynningeviken: Den 10 maj 2016 klockan 11:00

Spännande natur guide i Karlslund: Den 19 juni klockan 13:30.

Karlslund Herrgård Guidningen:  Den 14 augusti 2016 klockan 13:30.

Varbergaskogen : Den 3 september 2016.

Varbergaskogen: Den 13 september 2016.

Markaskogen: Den 1 oktober 2016.