Efter många år av ideellt engagemang och samarbete runt Vättern har man vunnit en seger i den juridiska processen kring gruvbrytning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr, norr om Gränna. Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att man inte kan meddela bearbetningskoncession enligt minerallagen utan att först pröva gruvetableringen enligt miljöbalkens Natura 2000-bestämmelser om ett sådant område riskeras. Detta betyder att Regeringens tidigare beslut upphävs och att både Regeringen och Bergsstaten får en rejäl bakläxa på sitt arbete. Bolaget kan visserligen ansöka om nytt tillstånd, men då krävs att omfattande och ofta kostsamma utredningar görs först samt en prövning enligt miljöbalken. Tillstånd får normalt inte ges om ett Natura 2000-område kan skadas eller skyddade arter inom sådana områden kan störas på ett betydande sätt.

Den juridiska processen har drivits av Naturskyddsföreningen Örebro län, Naturskyddsföreningen Askersund, övriga kretsar och länsförbund runt Vättern, Fältbiologerna och ARV (Aktion Rädda Vättern). Föreningarna har tagit hjälp av miljöjuristen Gunilla Högberg Björck för att driva processen och få en rättslig prövning enligt miljöbalken och Natura 2000 skyddet. Beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen är inte bara en seger för Vättern utan också ett viktigt prejudikat, menar Gunilla Högberg Björck.

Att som ideella föreningar driva en tuff juridisk process under flera år har dock inte varit alldeles lätt. Det krävs en hel del resurser. Till att börja med sökte Naturskyddsföreningen i Askersund bidrag från naturvårdsorganisationen Hopajola och fick bidraget beviljat då ledamöterna i Hopajola tidigt förstod potentialen att lyfta fram Natura 2000 i frågan. Därmed var bollen i rullning. Kretsen i Askersund tillsammans med länsförbundet fick sedan stöd från Naturskyddsföreningens riksförening. De lokala föreningarna har också själva avsatt egna medel för att driva det rättsliga arbetet. Efter många ideella timmar och stora finansiella insatser känns det riktigt skönt att vi vunnit denna seger. Det har gett utdelning för Vätterns framtid och för andra liknande rättsliga fall där värdefulla naturmiljöer och nödvändiga naturresurser är hotade. Domen är ett bakslag för svensk gruvnäring, men ett framsteg för ekosystemen, för dricksvattnet, för friluftslivet och för alla människor som bor runt Vättern.

Ingela Wallin                                                                 Margareta Widell

Ordförande                                                                     Ordförande

Naturskyddsföreningen Örebro län                               Naturskyddsföreningen Askersund

Frågor kring ärendet besvaras av Anders Tivell som varit drivande inom föreningen under hela processen anders.tivell@gmail.com 070-403 60 34 eller av Gunilla Högberg Björck gbhmiljoratt@gmail.com

Läs domen här: HFD 2047-14 Dom 2016-02-22 Norra Kärr

One thought on “Regeringen och Bergstaten får bakläxa, miljöbalkens Natura 2000-bestämmelser kan inte kringgås!

1. Grattis! Ni har verkligen jobbat hårt! Ju fler dess bättre! Med det samarbete ni har och haft i detta. Det är bra också att det finns en mineral och gruvgrupp i riksföreningen och i kretsar och länsförbund i landet som har koll på och så småningom kan stoppa fler gruvdrifter i vårt land.